^ Back to Top

Wandelweekend “De Pol” te Buurse

Verslag van het wandelweekend 31 oktober, 1, 2 en 3 november 2014 

(met dank aan Iris van der Kleij)

Het wandelweekend in Buurse is alweer een paar weken geleden maar ik ga lekker nog even terugkijken.
Er was weer een heel aangenaam huis voor ons uitgezocht met veel ruimte eromheen; behalve een grote zitkamer met keuken waren er tweepersoonskamers met elk hun eigen douche en toilet (en een open bovenverdieping met extra slaapgelegenheid die we niet gebruikten). Bij mijn kamergenote en mij gebeurde iets wonderlijks: ik was in het laatste stadium van een verkoudheid en waarschuwde haar van tevoren dat ik niet kon garanderen niet te hoesten. Er was nog een bed vrij in een kamer waar al twee anderen sliepen maar ze besloot toch met mij een kamer te delen en eventueel later te verkassen als ze last van me had. Maar wat gebeurde er: zíj begon te hoesten! Gelukkig niet heel lang of veel, zodat we toch allebei goed sliepen.
Overdag was het niet erg druk in huis: het weer was onvoorstelbaar mooi op zaterdag – de warmste 1 november ooit, hoorde ik later – en ook op zondag was het heel aangenaam buiten. Bovendien hadden we een hot tub in de tuin, en verstopt in de bosjes ook nog een sauna.
Maar we kwamen natuurlijk in de eerste plaats om te wandelen en daarvoor waren voor beide dagen mooie routes uitgestippeld. De bedoeling was om op zaterdag 17 km te lopen en op zondag 15, maar ik geloof dat het op beide dagen 16,5 geworden is. Niet iedereen liep dat: er waren diverse mogelijkheden om de routes te verkorten dus wie sputterende lichaamsdelen, weinig energie of gewoon niet zoveel zin in veel kilometers had, kon met behulp van her en der gestalde auto’s stukjes van de routes afknippen; uiteindelijk vonden we elkaar op terrasjes of “thuis” terug.
We begonnen met ons elven maar niet iedereen bleef het hele weekend, dat duurde van vrijdag aan het eind van de middag tot maandagochtend rond half elf. Eén van ons vertrok zondagochtend al en drie anderen zondagavond. Mijn kamergenote, net als ik gewend om alleen te slapen, kon zich de tweede nacht niet echt ontspannen en besloot zondagavond alsnog te verkassen naar een vrijgekomen kamer, zodat we allebei een ruimte voor onszelf hadden. De volgende ochtend wisselden we nog even uit dat dat echt niks met de ander te maken had gehad en hoewel niet nodig, vond ik dat een prettig moment.
Het was een fijn weekend. Ik vind het altijd leuk om een groepsgebeurtenis met (enigszins) bekende en nieuwe vrouwen mee te maken, en het was nu ook een rustpauze in diverse puzzels waarmee ik te maken had. Het samen eten was gezellig en we vulden elkaar soepel aan bij de diverse kleine klusjes die daarmee samenhingen; het grote smakelijke werk werd of was al voor ons gedaan: zaterdag aten we eerder voorbereide ovenschotels en zondag boerenkool en/of zuurkool. In de rest van de tijd in het huis deden we af en toe een spelletje, wisselden verhalen uit, grapten over en weer, lazen wat. Het was erg lekker om bijvoorbeeld werk- en hobbyverhalen onbekommerd af te wisselen met een opmerking over een leuke vrouw die we gezien hadden, te vertellen hoe we onze vriendin ontmoetten, waar we op dat gebied misschien nog op hoopten. Open over mezelf als ik doorgaans wel ben, voel ik toch vaak dat mijn onderwerpen anders zijn dan die van de mensen om me heen; heel prettig om dat een paar dagen van me af te laten vallen.
Vorig jaar tijdens het wandelweekend had ik een heimelijk en kansloos oogje op een van de andere vrouwen en dat heb ik haar dit keer tijdens de laatste wandeling alsnog verteld, als een soort cadeautje-achteraf. Ze vond het geloof ik wel leuk, en de rest van de tijd maakten we er af en toe onschuldige grapjes over. Zo was het toch nog ergens goed voor!